ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ NEA

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018


Χωρική σκέψη στην Αρχαιολογία και την Ιστορία μέσω GIS

Το Δίπυλον σε συνεργασία με την commonspace, υπό την αιγίδα του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Εφαρμογές Πληροφορικής και Ποσοτικές Μέθοδοι στην Αρχαιολογία» (CAA-GR) και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών διοργανώνει σεμινάριο διάρκειας 24 ωρών με θέμα "Χωρική σκέψη στην Αρχαιολογία και την Ιστορία, μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)".

Η απεικόνιση της ιστορικής πληροφορίας σε γεωγραφικό υπόβαθρο αποτελεί ένα πολύτιμο συνθετικό και ερμηνευτικό εργαλείο στην ιστορική έρευνα καθώς:

  • επιτρέπει τον συνδυασμό χαρτογραφικών τεκμηρίων και ιστορικής πληροφορίας σε ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον διαχείρισης και ανάλυσης,
  • συμβάλλει στην οπτικοποίηση, τη μελέτη και τη διερεύνηση των διαχρονικών μεταβολών των ιστορικών τοπίων,
  • ενισχύει την παραγωγή νέας γνώσης και
  • συμβάλλει στην επικοινωνία αυτής της γνώσης σε ποικίλες εφαρμογές ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας των GIS και η ολοένα αυξανόμενη χρήση τους σε εφαρμογές στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών τα καθιστά ένα απαραίτητο εργαλείο έρευνας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με τις βασικές αρχές των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και τις κύριες εφαρμογές τους στην Ιστορία και την Αρχαιολογία. Η διδακτική προσέγγιση θα δίνει έμφαση στη δομημένη και μεθοδολογική επίλυση χωρικών προβλημάτων της ιστορικής έρευνας, με έμφαση σε αρχαιολογικά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη χρήση του λογισμικού GIS ανοιχτού κώδικα (QGIS) καθώς και με τις βασικές έννοιες και εφαρμογές ψηφιακής ιστορικής χαρτογραφίας. Με την ολοκλήρωσή του, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτόνομα ένα ιστορικό-γεωγραφικό πρόβλημα του ενδιαφέροντός τους.

Διδάσκουσα:
Ελένη Μουγιάκου, GIS expert, MSc Γεωπληροφορικής ΕΜΠ. Προσκεκλημένος Εισηγητής : Γιώργος Λιακόπουλος, Ιστορικός-Οθωμανολόγος, Ph.D., Royal Holloway, University of London
Διάρκεια:
24 διδακτικές ώρες κατανεμημένες σε 8 εβδομάδες
Ώρα: :
17:30-20:30
Ημερομηνίες
κάθε Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου - 29 Μαρτίου 2018
Γλώσσα:
Ελληνικά
Χώρος Διεξαγωγής:
ΔΙΠΥΛΟΝ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για τη Μελέτη της Αρχαίας Τοπογραφίας, Ρώμα 5, 106 73, Αθήνα
Κόστος συμμετοχής  (κατ’ άτομο):
€ 120
Υποτροφίες:
Θα χορηγηθούν 2 υποτροφίες σε ανέργους (κάρτα ανεργίας). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι υποτροφίες δόθηκαν

Αιτήσεις Συμμετοχής:
Δεκτές μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2018. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Κατερίνα Στάθη: info@dipylon.org

Αναλυτική περιγραφή σεμιναρίου

Φόρμα Αίτησης (PDF) (Word)