Το Δίπυλον σε συνεργασία με την commonspace, υπό την αιγίδα του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Εφαρμογές Πληροφορικής και Ποσοτικές Μέθοδοι στην Αρχαιολογία» (CAA-GR) και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών διοργανώνει σεμινάριο διάρκειας 24 ωρών με θέμα "Χωρική σκέψη στην Αρχαιολογία και την Ιστορία, μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)".
Η απεικόνιση της ιστορικής πληροφορίας σε γεωγραφικό υπόβαθρο αποτελεί ένα πολύτιμο συνθετικό και ερμηνευτικό εργαλείο στην ιστορική έρευνα καθώς:
Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας των GIS και η ολοένα αυξανόμενη χρήση τους σε εφαρμογές στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών τα καθιστά ένα απαραίτητο εργαλείο έρευνας.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με τις βασικές αρχές των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και τις κύριες εφαρμογές τους στην Ιστορία και την Αρχαιολογία. Η διδακτική προσέγγιση θα δίνει έμφαση στη δομημένη και μεθοδολογική επίλυση χωρικών προβλημάτων της ιστορικής έρευνας, με έμφαση σε αρχαιολογικά δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη χρήση του λογισμικού GIS ανοιχτού κώδικα (QGIS) καθώς και με τις βασικές έννοιες και εφαρμογές ψηφιακής ιστορικής χαρτογραφίας. Με την ολοκλήρωσή του, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτόνομα ένα ιστορικό-γεωγραφικό πρόβλημα του ενδιαφέροντός τους.
Οι υποτροφίες δόθηκαν